Venstre kræver eftersyn af fremdriftsreformen

Skrevet af Mathias Claessen Davidsen - 22. maj 2015 - 8:001 kommentar
Venstres ordfører for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelses, Esben Lunde Larsen, og uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (B).

Venstre vil som noget af det første lave et serviceeftersyn af fremdriftsreformen, hvis de skulle stå som vindere efter næste folketingsvalg. 

Det er de færreste studerende, der klapper i hænderne, når de tænker på studiefremdriftsreformen.

Reformen, der er designet til at få studerende hurtigere igennem deres uddannelse, har efterhånden haft en hel del dokumenterede sideeffekter, der ikke har været just heldige.

Derfor kræver Venstres ordfører for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelses, Esben Lunde Larsen, at reformen revideres efter det kommende folketingsvalg. Og allerhelst nu.

Det skriver Universitetsavisen på Københavns Universitet, hvor uddannelsesordføre Esben Lunde Larsen (V) citeres for at sige, at uddannelsesministeren ”tager universiteter og studerende som gidsler”.

Biolog med speciale i teatervidenskab

Særligt startmerit, også kaldet tvangsmerit, har fået mange skud fra boven. Tvangsmeritten betyder kort sagt, at studerende, der har læst et studie og skifter til et andet, får overført alle de ECTS point, der er relevante for det nye studie.

Umiddelbart lyder det som en fornuftig idé. Men startmeritten har de facto betydet, at mange studerende ender op med nogle mere eller mindre grinagtige fagkombinationer.

Et eksempel i medierne er fagkombinationen biologi og teatervidenskab, som Ditte Staffeldt oplevede på KU. Også dette er der blevet skrevet om af både Universitetsavisen og i dagspressen, blandt andet i Jyllands-Posten.

Universiteter og studerende taget som gidsler

Den klokkeklare uhensigtsmæssighed i sagen, der son nævnt har tiltrukket en del opmærksomhed i medierne, har fået Venstres uddannelsesordfører, Esben Lunde Larsen, til at fare i flint:

»Det virker næsten som en hån, når uddannelsesministeren i forbindelse med Ditte Staffeldt-sagen, som Universitetsavisen har afdækket, opfordrer universiteterne til at være mere kreative, samtidigt med at hun nægter at belyse reformens uhensigtsmæssigheder,« citerer Uniavisen ham for at sige.

Uniavisen skriver videre, at Esben Lunde Larsen harcelerer over, at uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen tager både universiteter og studerende som gidsler, når hun opfordrer førstnævnte til at være kreative og samtidigt giver store bøder, når studerende bliver forsinket.

Hvor megen vægt, der er bag løfterne om serviceeftersyn, kan til gengæld være svært at spå om. Til Uniavisen siger Esben Lunde Larsen nemlig videre, at Venstre:

 ”... ikke løber fra reformen, men heller ikke er argumentresistente. Når en reform viser sig at være skadelig for uddannelseskvalitet og de studerendes muligheder for under studiet at opnå erhvervserfaring, må vi naturligvis se på det igen.”

Bakkede faktisk op om reformen i april

Så sent som i april hev Esben Lunde Larsen, sammen med uddannelsesordførerne for Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) i samråd om reformen.

Til samrådet udtrykte alle uddannelsesordførere utilfredshed med reformen, men ingen af partierne i forligskredsen, der består af alle folketingspartier undtagen Enhedslisten, ville dog trække støtten til den.

Det er altså ikke mere end en måneds tid siden, Venstre og Liberal Alliance valgte at bakke op om reformen trods de mange uhensigtsmæssigheder, både universiteterne og de studerende har påpeget.

Det er således svært at vide, hvor meget man skal lægge i udmeldingerne, når Esben Lunde Larsen kræver serviceeftersyn, og Merete Riisager (LA) lover, at Liberal Alliance vil rulle reformen tilbage i en video for deres 2025-plan på Youtube.

Hvor hårdt de to liberale uddannelsesordførere vil kæmpe for at holde deres løfter til de studerende, vil det kommende folketingsvalg vise.

Kommentarer

dette er en test

Hvad synes du?