Vinder fundet i konkurrence om fremtidens bycampus på CBS

Skrevet af Matilde Hørmand-Pallesen, External Affairs - 3. december 2014 - 17:451 kommentar
Terrasseudsigt. Grønt areal inviterer både studerende og Frederiksbergborgere ind.

Den internationalt anerkendte arkitektvirksomhed C. F. Møller vinder konkurrencen om at udvide CBS’ campus på Frederiksberg.

Fra Cbs.dk: Med en vision om to nye pladser og et stort, inviterende, grønt byrum med et skulpturelt vandforløb til at håndtere regnvand har bedømmelseskomiteen været sikker i sit valg. I dag udpeges den 90 år gamle arkitektvirksomhed C. F. Møller, i samarbejde med tegnestuen Transform og ingeniørfirmaet Moe, som vindere af konkurrencen.

De har konkurreret med fem andre arkitektteams om at udvide CBS’ campus i hjertet af Frederiksberg på et niveau, som andre store uddannelsesinstitutioner i Danmark og udlandet kan lade sig inspirere af.

Målet har været at skabe en masterplan for området mellem Fasanvej Station og Solbjerg Plads, som skal være til gavn for studerende, medarbejdere såvel som byens borgere og brugere, med i alt ca. 31.000 kvm nybyggeri.

Arkitektfirmaet C.F. Møller har formået af skabe ”en ny bymæssig attraktion”, lyder det fra bedømmelseskomitéen. Formand for komitéen og rektor på CBS Per Holten-Andersen glæder sig over vinderprojektet:

- Vi har nu fået en plan for et campusområde, som er både robust, realiserbar og bæredygtig. Planen giver rammerne for at skabe bygninger, der understøtter både innovativ uddannelse og forskning på CBS til gavn for ikke mindst Danmarks erhvervsliv. Vi får en unik mulighed for at få en af verdens bedste byintegrerede campusser, siger han.

By og campus smelter sammen

Det grønne er gennemgående i vinderforslaget. Forslaget viser, hvordan et auditorium kan placeres med panoramaudsigt over et større grønt byrum. Overfor kan placeres et vestvendt terrassehus med hængende haver og udsigt over et skulpturelt vandforløb, som kan håndtere større mængder regnvand. Området beskriver bedømmelses-komiteen som et ”multianvendeligt, grønt hjerte og en større festplads”.

Masterplanskonkurrencen er blevet til i et nært samarbejde mellem CBS, Frederiksberg Kommune, Metroselskabet og med støtte fra Realdania. Frederiksbergs borgmester Jørgen Glenthøj hilser vinderforslaget velkommen og fremhæver fordelen ved, at flere aktører i fællesskab udvikler et byområde, som alle kan få glæde af:

- Samarbejde og fællesskab om byen er fundamentet for Frederiksbergs udvikling. Dette  projekt er et godt eksempel på, hvordan mange aktører kan spille konstruktivt sammen og skabe en ambitiøs og visionær plan for et område. På sigt vil samarbejdet og vinderprojektet løfte den del af byen – og give langt større oplevelser i hverdagen for rigtigt mange mennesker, siger Jørgen Glenthøj.

Hvornår masterplanen kan blive realiseret afhænger af den eksterne finansiering. Det ambitiøse byggeri forudsætter en markant finansiering fra eksterne parter. Masterplanen vil derfor blive et centralt element i CBS’ fundraising-arbejde.

Læs mere om vinderprojektet og detaljer om konkurrencen i dommerbetænkningen.

Kommentarer

Der er tre ting, jeg umiddelbart tænker når jeg læser/ser dette indlæg:
1) Rigtil flotte bygninger og campus
2) troede at CBS havde nok problemer med at skabe indtjening til at drive de bygninger de allerede har. Hvordan finansieres dette projekt, så der både er råd til byggeri og undervisere? Var det en idé at se på online løsninger i stedet? Er tanken med et fysisk campus ved at blive forældet, hvis vi ser 10, 20, 30 år frem?
3) måske har man netop tænkt 30 år frem... til en fremtid uden biler?! Guderne skal vide at det allerede i dag er næsten umuligt at finde en p-plads. Nu bygger man så til dobbelt så mange mennesker og fjerner alle p-pladserne! Er det så fordi man kun regner med at have studerende under 18 i fremtiden, og resten bliver undervist online derhjemme?

Hvad synes du?